Jak vyhlásit insolvenci

Hlavní stránka / Blog / Jak vyhlásit insolvenci

Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se Vám!

Rychlé vyhlášení insolvence

Zjistěte, jak vyhlásit insolvenci rychle a především správně. Zde najdete přesný návod, jak postupovat v případě, že potřebujete vyřešit svoje dluhy insolvencí. Získáte výhody, které Vám tímto procesem zastaví otravné vymáhání a dluhy se nebudou moci navyšovat. Příjemná je také pouze jedna měsíční splátka a omezená délka splácení na 3 roky. Následně je možné odpuštění části dluhu.

 

Potřebuji vyhlásit insolvenci

 

Prvním krokem k samotnému vyhlášení insolvence je zjištění informací, jak insolvence probíhá a zda je pro Vás vhodná. Následuje splnění podmínek pro osobní bankrot a potom je potřeba si připravit podklady k sepsání přihlášky do insolvenčního řízení. Přihlášce se říká návrh na povolení oddlužení a je potřeba jej podat na krajský soud. Právě soud bude rozhodovat o tom, zda na základě Vaší individuální situace a podmínek insolvenci povolí.

Návod, jak postupovat při insolvenci

Níže naleznete doporučení naší dluhové poradny, pokud se rozhodnete řešit svoje předlužení a úpadek oddlužení formou insolvence neboli osobního bankrotu. Tyto slova znamenají stejný proces:

  1. Splnění podmínek pro insolvenci
  2. Příprava podkladů k vypracování přihlášky do oddlužení
  3. Zavolat na číslo 777 210 149 nebo nechat Váš tel. v kontaktním formuláři
  4. Osobní jednání v dluhové poradně ve Vašem městě nebo okolí
  5. Podání přihlášky na soud a zahájení insolvenčního řízení
  6. V případě úspěšného rozhodnutí je oddlužení povoleno
  7. Plnění insolvence splátkovým kalendářem na maximálně tři roky
  8. Průběh oddlužení může být ale i prodejem hodnotného majetku (nemovitosti, automobily apod.)
  9. Možnost odpuštění části dluhu v případě řádného plnění
  10. Kompletní oddlužení

Insolvenci je možné vyhlásit, pokud se nacházíte v úpadku. Tento termín znamená, že máte minimálně dva věřitele, kterým již nezvládáte řádně a včas splácet. Jste tedy po splatnosti, a to minimálně jeden měsíc. Jaké jsou další podmínky pro úspěšné vyhlášení insolvence?

Jaké podmínky je potřeba splnit?

Zcela zásadní pro úspěšné oddlužení a první bod procesu, jak vyhlásit insolvenci, je splnit na začátku podmínky tohoto oddlužení. Přečtěte si, jaké podmínky jsou dané:

Jak již víte, o Vašem oddlužení bude rozhodovat soud. Ten Vám v případě pozitivního rozhodnutí přidělí insolvenčního správce. Jedná se o osobu, která Vás bude mít po celou dobu Vaše oddlužení na starosti.

Jaké výhody to pro dlužníka má

Hlavní motivací, proč se zajímat o to, jak vyhlásit insolvenci, je chtít nějak výhodně a rychle vyřešit svoje dluhy či finanční tíseň. Níže jsou vyjmenované výhody, které insolvence dlužníkovi přináší:

Na druhou stranu insolvenční řízení s sebou přináší také nevýhody. Mezi ty hlavní patří dohled insolvenčního správce nad Vašimi příjmy. Další je soudem stanovené nezabavitelné minimum z měsíčního příjmu. Současně si po celou dobu oddlužení nesmíte nikde půjčit.

Po vyhlášení insolvence

Přichází samotné plnění. Výše minimální měsíční splátky je asi 2 500,- Kč, ale v mnoha případech se splácí více. Po vyhlášení insolvence Vám určí výši měsíční splátky soud. Tato výše se vypočítává s aktuálního příjmu. Zohledňuje se samozřejmě nezabavitelné minimum a případné vyživovací povinnosti.

 

Výše konkrétní splátky se nastavuje také individuálně, kdy se přihlíží k dlužníkovým výdajům. Maximální délka splácení pro všechny je nyní stanovat na dobu trvání třech let. Insolvenci lze uhradit také dříve. Pokud se Vám povede zaplatit všech 100 % dluhů, oddlužení tím úspěšně skončí. V opačných případech po uplynutí maximální délky osobního bankrotu soud odpustí zbývající část dluhu.

Mohlo by Vás zajímat

Návod

Zjistěte, jak vyhlásit insolvenci rychle a především správně. Zde najdete přesný návod, jak postupovat v případě, že potřebujete vyřešit svoje dluhy insolvencí. ...

Poradna

Přežít dluhy zvládnete za pomoci dluhové poradny. Naštěstí existují způsoby oddlužení, které Vám pomohou přečkat finanční tíseň. První krok ale vždy začíná...

Změny v oddlužení

Insolvence pro rok 2025 prošla změnami, které dlužníkovi umožní kompletní oddlužení za maximálně 3 roky. Byla také zrušena hranice úhrady 30 % pro osvobození od zb...