Průběh oddlužení

Hlavní stránka / Blog / Průběh oddlužení

Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se Vám!

Jak oddlužení probíhá

Průběh oddlužení je možný dvěma způsoby. První je tím častějším a jedná se o splácení na dobu 3 let s jednou měsíční splátkou. V případě úhrady 100 % závazků může oddlužení probíhat také kratší dobu. Měsíční splátka zahrnuje také odměnu insolvenčního správce, který rozděluje zbytek všem přihlášeným věřitelům.

 

Zajímá mě oddlužení

 

Druhá možnost je zpeněžení majetkové podstaty, kdy dochází k prodeji hodnotného majetku a úhrady alespoň části dluhu. V případě, že nedojde k úplné úhradě dluhů z prodaného majetku, je možné mít ještě splátkový kalendář. Vždy záleží na posouzení vhodnost oddlužení a nejprve je nutné splnit podmínky. Následně je možné podat přihlášku do insolvenčního řízení.

Krok za krokem

Oddlužení probíhá v několika krocích od získání prvotních informací k tomu procesu až po úspěšné oddlužení a možnosti žít bez dluhů. Pojďte si přečíst, jak postupovat, pokud zvažujete vstup do oddlužení či insolvence:

  1. Získejte informace, jak oddlužení funguje
  2. Informujte se, jaké podmínky je potřeba splnit
  3. Nechte se v oddlužení zastupovat advokátem
  4. Domluvte si osobní schůzku ve Vašem okolí
  5. Vypracování a podání návrhu na povolení oddlužení
  6. Zahájení insolvenčního řízení, kdy se zastaví úročení a vymáhání
  7. Rozhodnutí soudu přichází nejčastěji do měsíce
  8. Plnění oddlužení ve lhůtě max. 3 roky
  9. Úspěšné ukončení insolvenčního řízení s možností osvobození o zbylé části dluhu

Pokud se stane, že Vám soud oddlužení nepřizná, musí udat důvod, na jehož základě se tak rozhodl. V případě, že je možné důvod odstranit, je možné celý proces žádosti opakovat. Máte rovněž možnost využít opakované insolvence za daných podmínek pro vstup do oddlužení znovu. Pro více informací můžete vyplnit Vaše číslo v kontaktním formuláři a my se Vám brzy ozveme.

Pro koho oddlužení je?

Průběh oddlužení mohou využít všechny osoby, které splní zákonem daném podmínky. První z nich je mít alespoň dva věřitele. Současně je potřeba být v prodlení se splácením a nacházet se tedy v tak zvaném úpadku. Nově se na dlužníky dohlíží také na straně jejich příjmu a zkoumá se, zda je dostatečný. Aby oddlužení mohlo probíhat řádně, musí mít dlužník vlastní příjem nebo dárce. Kdo tedy může o oddlužení žádat?

Pro všechny výše uvedené platí stejný průběh a podmínky. Je jasné, že každá osoba bude mít jiný příjem a celkově příjmový potenciál. Proto se posuzuje individuálně platební možnost a celkové procento z dluhu, které jednotlivec či manželé budou muset v oddlužení zaplatit.

Obraťte se na advokáta

Advokáti, notáři či insolvenční správci jsou zákonem určené osoby, které Vám mohou s oddlužením pomoci. Komunikovat můžete buďto po telefonu na čísle 777 210 149 či emailem info@oddluzeni-lehce.cz. V první řadě s Vámi můžeme projít základní informace k průběhu oddlužení a probrat, zda je tento postup pro Vás vhodný. Na zakládě zkušeností a odbornosti Vám jsme schopni nabídnout také různá alternativní řešení. Je důležité zmínit, že insolvence nemusí být vhodná pro každého.

Jaké podklady si připravit?

Na osobní jednání či pro oddlužení online budete vždy potřebovat podklady, které jsou nezbytnou součástí pro vypracování návrhu na povolení oddlužení. Tyto poklady se mohou lišit případ od případu, ale vesměs se jedná především o následující:

Pro přihlášení do insolvence jsou také důležité informace o Vašem majetku, který má alespoň nějakou hodnotu. On totiž návrh na povolení oddlužení musí obsahovat zákonem dané přílohy a ty lze vypracovat na základě obdržených informací od Vás.

 

Všichni věřitelé dlužníka mají 60 dní od povolení oddlužení soudem, aby se do insolvenčního řízení mohli přihlásit. Na přezkumném jednání či do něj se mohou vyjadřovat k průběhu oddlužení. Mají také nárok na podání námitky a žádosti o prodloužení délky splácení.

 

Dlužníci v oddlužení mají možnost opakovaně přerušit splácení. O dobu přerušení bude prodloužena celková doba trvání insolvenčního řízení. Všechny osoby mohou také dobrovolně splácet ze svého nezabavitelného minima.

Mohlo by Vás zajímat

Krok za krokem

Průběh oddlužení je možný dvěma způsoby. První je tím častějším a jedná se o splácení na dobu 3 let s jednou měsíční splátkou. V případě úhrady 100 % z...

Návod

Zjistěte, jak vyhlásit insolvenci rychle a především správně. Zde najdete přesný návod, jak postupovat v případě, že potřebujete vyřešit svoje dluhy insolvencí. ...

Poradna

Přežít dluhy zvládnete za pomoci dluhové poradny. Naštěstí existují způsoby oddlužení, které Vám pomohou přečkat finanční tíseň. První krok ale vždy začíná...