Co je potřeba k insolvenci?

Hlavní stránka / Blog / Co je potřeba k insolvenci?

Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se Vám!

Jak se na insolvenci připravit

K insolvenci je potřeba splňovat podmínky insolvenčního řízení a pro sepsání přihlášky do oddlužení je nutné připravit si potřebné podklady. Při vyhlášení osobního bankrotu je ve většině případů nutné zastoupení například advokátem. Přihlášení do insolvence trvá po dodání podkladů cca 1 týden i rychleji.

 

Potřebuji insolvenci

 

Před samotným rozhodnutí, že potřebujete řešit svoji situaci nějakou formou oddlužení se ujistěte, zda je pro Vás insolvence vůbec vhodná. Osobní bankrot a insolvence jsou synonyma pro jeden typ oddlužovacího procesu. Nemovitosti vlastněné dlužníkem bývají velmi často v insolvenčním řízení zpeněženy. Pojďte si přečíst náš přehledný návod krok za krokem, co bude potřeba k insolvenci.

Podmínky vstupu do insolvence

První, co budete potřebovat pro úspěšné vstoupení do insolvence, je splnění podmínek. Níže vyjmenované musí být splněny zároveň a není možné pro povolení splňovat pouze část z nich. Všechny mají stejnou váhu.

Mějte na paměti, že o povolení oddlužení rozhoduje soud. Ten bude splnění podmínek řešit v první řadě. V některých případech soud ani nemusí insolvenční řízení zahájit, pokud dojde k výraznému pochybení či není splněna podmínka. Doporučujeme se nezávazně a zdarma poradit v naší odborné dluhové poradně nejen na oddlužení.

Jaké dokumenty budete potřebovat?

Na osobní schůzku či při oddlužení online je zcela klíčová řádná dokumentace. Právě na základě podkladů Vám může pan advokát vypracovat návrh na povolení oddlužení, což je taková přihláška do insolvence. Kompletní dokumenty a splnění výše uvedených podmínek jsou zárukou k povolení oddlužení soudem. V případě zájmu o insolvenci si prosím připravte následující:

  1. Dokumenty alespoň ke 2 závazkům – původní smlouvy, upomínky, exekuční příkazy apod.
  2. Doložení příjmů ideálně za posledních 12 měsíců například pracovní smlouvou a výplatními páskami, důchodovým výměrem nebo potvrzení o příjmu
  3. Výpis z rejstříku trestů do 3 měsíců od vydání na České poště či elektronicky
  4. Občanský průkaz nebo jeho kopii

Na základě konkrétní situace můžete potřebovat ještě následující:

Pokud některý z uvedených podkladů nevlastníte, nevadí. Obraťte se na nás a my Vám rádi poradíme, kde jej získat či je ve Vašem případě k insolvenci potřeba. Může se totiž stát, že již originály či původní podklady nemáte k dispozici. Ani v takovém případě není potřeba věšet hlavu – jsme tu pro Vás!

Vypracování přihlášky

K přihlášení do insolvence je potřeba vypracovat přihlášku, které se říká návrh na povolení oddlužení. Přihlášku může dle zákona zpracovat advokát, notář, exekutor či insolvenční správce. Existují také akreditované poradny a pokud má člověk vysokoškolské vzdělání z oblasti ekonomie či práva, může si přihlášku vypracovat a podat sám. Součástí jsou povinné přílohy:

Každý zpracovatel by měl mít svoje vzory na zpracování potřebného. Existuje dokonce jednotný formulář pro přihlášku dlužníka do insolvence. Ten ale potřebuje být vypracován v zastoupení, jak jste si mohli přečíst výše v tomto článku.

Povolení oddlužení

Pokud jste si řádně připravili vše, co je potřeba k insolvenci a zvolili jste správného zástupce pro tento proces, dost pravděpodobně Vám soud oddlužení povolil. Následně je přidělen insolvenční správce, který bude řešit Vaše oddlužení. To může probíhat dvěma způsoby. První je splátkový kalendář a přistupuje se k němu okamžitě v případě nemajetnosti dlužníka.

 

Druhou možností plnění oddlužení je zpeněžení majetkové podstaty – tedy prodej hodnotného majetku, který dlužník má. Nemyslí se tím, že se prodává například mobilní telefon, ale především nemovitosti nebo hodnotné automobily. Pokud nedojde po prodeji majetku k plnému pokrytí všech přihlášených věřitelů, může ještě nastat doplacení splátkovým kalendářem.

 

Po povolení oddlužení soudem, který na své rozhodnutí nemá jasně stanovenou lhůtu, mají věřitelé 60 dní na přihlášení pohledávek ve výši, kterou evidují ke dni zahájení insolvenčního řízení. Pro nepřihlášené věřitele, kdy ani sám dlužník nemá oznamovací povinnost vůči svým věřitelům, dojde k propadnutí možnosti tento dluh vymáhat.

Co je potřeba v průběhu insolvence?

Nyní se bavme o již probíhajícím řízení, kdy budete muset dokládat svému insolvenčnímu správci přehled Vašich příjmů vždy jednou za půl roku právě za období posledních 6 měsíců. V probíhající insolvenci je potřeba respektovat pokyny insolvenčního správce potažmo soudu. Mějte na paměti, že v případě porušení pokynů může dojít ke zrušení oddlužení také v průběhu.

 

Za aktivního průběhu insolvence je nutné, aby nevznikl nikde dluh nový. V osobním bankrotu by Vám samozřejmě nikdo půjčit neměl, ale nesmí vznikat dluh například na nájmu, zdravotním pojištění a dalším. V případě, že Vám jedno oddlužení již skončilo a Vy jste se přesto dostali do další krize, přečtěte si článek o oddlužení znovu. Je možné, že v současné chvíli budete potřebovat něco jiného, než tomu bylo dříve.

Mohlo by Vás zajímat

Návod

Zjistěte, jak vyhlásit insolvenci rychle a především správně. Zde najdete přesný návod, jak postupovat v případě, že potřebujete vyřešit svoje dluhy insolvencí. ...

Poradna

Přežít dluhy zvládnete za pomoci dluhové poradny. Naštěstí existují způsoby oddlužení, které Vám pomohou přečkat finanční tíseň. První krok ale vždy začíná...

Změny v oddlužení

Insolvence pro rok 2025 prošla změnami, které dlužníkovi umožní kompletní oddlužení za maximálně 3 roky. Byla také zrušena hranice úhrady 30 % pro osvobození od zb...