Minimální splátka insolvence

Hlavní stránka / Blog / Minimální splátka insolvence

Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se Vám!

Výše splátky v oddlužení

Minimální splátka insolvence činí 2 178,- Kč v případě oddlužení fyzické osoby, důchodce nebo podnikatele jako OSVČ. Při společném oddlužení manželů je minimální výše splátky 3 267,- Kč. Spodní hranice je určená odměnou insolvenčního správce, která činí polovinu z těchto částek. Uvedené částky jsou myšleny při měsíčním splácení oddlužení formou splátkového kalendáře.

 

Zajímám se o insolvenci

 

Zákon totiž říká, že minimum musí být rovno odměně insolvenčního správce. Pokud tedy hradíte minimální výši měsíční splátky v osobním bankrotu, pak jde 1 089,- Kč na splátku všech Vašich dluhů a stejná částka je odměnou insolvenčního správce. Při manželské insolvenci vychází splátka dluhů na cca 1 634,- Kč.

 

Ovšem je potřeba mít na paměti, že insolvenční správce je placen ještě od dalšího úkonu. Například povinný přezkum každé pohledávky činí jednorázově 250,- Kč. Při výpočtech splátky insolvence je dobré stanovit minimální hranici mezi 2 300,- až 2 500,- Kč. Tím získáte větší šanci, že Vám soud oddlužení povolí.

 

Přehledné shrnutí

Připravili jsme pro Vás přehled, který shrnuje základní principy minimální výše splátky v insolvenci:

Pokud nemáte dostačující příjem na dosažení osobního bankrotu, existuje zde možnost dárce. To je osoba, která Vám bude na splátku v insolvenci měsíčně přispívat. V takových případech by mohlo stačit již zmiňované minimum. Doporučujeme snažit se splácet co nejvyšší splátkou, aby Vám oddlužení bylo řádně povoleno.

Konkrétní případ

Nyní si můžeme ukázat, jak se vypočítá výše měsíční splátky v praxi. Pan Pirožek má dluhy v celkové výši 500 000,- Kč. To je celková částka, kterou si věřitelé do insolvence přihlásili. Dobrá zpráva je, že pan Pirožek chodí do zaměstnání s pracovní smlouvou na dobu neurčitou. Jeho čistý měsíční příjem činí 22 000,- Kč. Je mladý a nemá žádné děti ani manželku. To znamená, že nemá žádnou vyživovací povinnost. Kolik bude v insolvenci splácet?

  1. Výše měsíční splátky v insolvenci bude 6 196,- Kč
  2. Nezabavitelné minimum, které panu Šípkovi bude měsíčně zůstávat je 15 804,- Kč
  3. Celkem ve svém oddlužení za dobu 5 let zaplatí 371 760,- Kč, tedy zhruba 74,4 % svých dluhů

Příklad platí pro rok 2024 a předchozí roky. Důležité je zmínit také fakt, že výše měsíční splátky může být určována také individuálně. Berte tento příklad měsíční splátky v oddlužení jako orientační.

 

Pokud zvažujete insolvenci, tak bez případného dárce budete jako jednotlivec bez vyživovacích povinností potřebovat alespoň 16 000,- čistého měsíčně. Tato částka může být ze zaměstnání případně z důchodu. Pro každou vyživovací osobu, kterým je dítě či manžel/ka, je nutné si k nezabavitelnému minimum připočítat cca 3 200,- Kč měsíčně.

Mohlo by Vás zajímat

Návod

Zjistěte, jak vyhlásit insolvenci rychle a především správně. Zde najdete přesný návod, jak postupovat v případě, že potřebujete vyřešit svoje dluhy insolvencí. ...

Poradna

Přežít dluhy zvládnete za pomoci dluhové poradny. Naštěstí existují způsoby oddlužení, které Vám pomohou přečkat finanční tíseň. První krok ale vždy začíná...

Změny v oddlužení

Insolvence pro rok 2025 prošla změnami, které dlužníkovi umožní kompletní oddlužení za maximálně 3 roky. Byla také zrušena hranice úhrady 30 % pro osvobození od zb...